Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1636 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26147
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15803)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10344)

novinky v cestnom zakone - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiunovinky v cestnom zakone - Diskusné fórum - Len Tak

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

| 1 2 | Nasledujúce

06.01.2009 12:05

Re: novinky v cestnom zakone

Mayor
 Skútrista 

Ikona

Zdenek pozri stať: "Označenie vozidla nálepkou" ... to povedal hovorca NDS p. Marcel Jánošík a myslím si, že nehovorí "do vetra".

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Mayor (06.01.2009 12:07)


06.01.2009 12:29

Re: novinky v cestnom zakone

borto
 Kávičkár 

Ikona

Ale inac ta 50tka v obci je super, lebo 60tka bola taka ze na 1 prevodovom stupni to moc hucalo a na 2hom prilis nizke otacky. Teraz to bude tak akurat a budem chodit cez dediny na 1tke :-)


06.01.2009 14:01

Re: novinky v cestnom zakone

kukolarik
 Kávičkár 

Ikona

Tak tu je to jasne(clanok zo dna 7.7.2008, eTREND):

Označené musia byť takisto trojkolesové vozidlá, štvorkolky i motocykle s postranným vozíkom, ktoré nemajú predné sklo. V takých prípadoch musia byť nálepky nalepené na dobre viditeľnú, rovnú, čistú a nie ľahko zameniteľnú časť vozidla, spravidla v smere jazdy. Ako potvrdil eTRENDU hovorca NDS Marcel Jánošík, diaľničnou známkou nemusia byť označené jednostopové vozidlá (motorky) na vybraných úsekoch diaľnic a rýchlostných komunikácií na Slovensku, pretože na ne sa táto povinnosť zo zákona nevzťahuje. Zmeny v tejto oblasti nepriniesla ani v tomto roku prijatá nová legislatíva.


06.01.2009 14:44

Re: novinky v cestnom zakone

Ja som sa pytal znameho dopravaka a povedal ze ich na motorku netreba.


06.01.2009 17:26

Re: novinky v cestnom zakone

Zdenek
 Kávičkár 

Ikona

Vím, že budu za hnidopicha, ale když si v uvedeném článku rozkliknu použití známek v Česku, dočtu se že " Na rozdiel od Slovenska nemusia mať v ČR diaľničné nálepky motocykle a motorové trojkolky. Povinnosť platiť za používanie českých diaľnic a rýchlostných ciest majú len vozidlá s minimálne štyrmi kolesami." A jsem zase tam, kde jsem byl :'(

Jinak jsem zjistil velké mezery v používání kruhového objezdu. U nás to je stejně jak ve Vašem návrhu. Teď jsem zmatený jak lesní včely. Tak buď jsem měl kliku, nebo jsou všude značky. To opravdu neuvědomuji. Musím si dávat na to pozor.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Zdenek (06.01.2009 17:27)


06.01.2009 18:24

Re: novinky v cestnom zakone

Zdenek
 Kávičkár 

Ikona

Ještě mám prosím jednu otázku. V bodech o změně v prvním příspěvku je napsané že vesta jen v tunelu. Na stránkách UAMK je napsané o dopravních předpisech na Slovensku Reflexní vesta je povinná pro dvoustopá i pro jednostopá vozidla na pozemních komunikacích mimo obec. Osoby opuštející vozidlo v důsledku poruchy, defektu nebo nehody musejí mít oblečen reflexní oděv/vestu, jinak pokuta 50-150 Eur.
Mužete mi říci jak to tedy je ?? Jestli si mám přibalit vestu i do skutra ?

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Zdenek (06.01.2009 18:25)


06.01.2009 18:26

Re: novinky v cestnom zakone

karol1
 Bahniak 

Ikona

mňa by celkom zaujímalo , ako ma po..bú orgáni , keď na dialnicu vlezem s autom s obyťákom . no presne 80-tka sa mi asi sotva podarí dodržať.

A prečo nie sú pokuty podľa priemerného zárobku? Neviem ktorý zo severských štátov to má.
napr. prekročenie rýchlosti o 20km/hod - denný zárobok.


06.01.2009 18:46

Re: novinky v cestnom zakone

mess
 Turista 

Ikona

Nechcelo sa mi citat celu diskusiu ale tak k tomu kruhacu, tato zmena zakona je podla mna riadna volovina... kruhace su najlepsi sposob krizovatky podla mna jediny problem je ze na slovensku ich je malo a ked su tak po nic slovaci aj tak nevedia jazdit... treba si brat priklad z anglicka :o) ale kedze vecina kruhacov je u nas oznacenych, ak teda niekto nezobral znacky do srotu, tak by enmal vzniknut problem, zmena... :o) a tie pokuty su nekrestanske... budem musiet jazdit kua opatrne...


06.01.2009 19:25

Re: novinky v cestnom zakone

kukolarik
 Kávičkár 

Ikona

Karol1 to by bolo zaujimave, ako mne zivnostnikovi by dokazovali vysku platu, ked som tento rok v strate a mam teda zaporne danove priznanie. Zjednodusene povedane, minuly rok som nezarobil, skor som prerobil... cize pokutu neplatim?

Prave preto je odrazovy mostik ku vsetkym platbam do statnej pokladne vyska minimalnej mzdy.

Zdenek ohladom tych dialnic, da sa to spravit v celku jednoducho, kedze je to sporne a jeden policajt povie tak, druhy inak. Treba si zaslat original tlacivo na ministerstvo a poziadat ich o presny vyklad paragrafu, zakona, pismena a odseku. Oni ti daju papier, na ktorom bude jasne napisane, ci ano a ci nie, tento si doma pekne odlozis, ked ta policajt zastavi, ze kde mas nalepku, jednoducho mu povies, ze nech ti da predvolanie, ze sa snim nemienis o tom bavit, ked pride predvolanie, pojdes tam, vezmes papier a povies im, ze toto je od nich, peciatka, datum, podpis... a si za vodou.

Ked to bude velmi sporne, prisam sa naserem, kupim si koncom aprila polrocnu za nejakych 20ecok a nalepim na zadnu kivku. A bude pokoj...


06.01.2009 21:26

Re: novinky v cestnom zakone

mylo
 Jogurťák 

Ikona

vozidlo vybavené VRZom smie viesť len vodič starší ako 21 r. (pozor aj na mladých policajtov)

prepacte za moju nevedomost co je to to VRZ ?? (nejako som pozabudol prepacte )


06.01.2009 22:05

Re: novinky v cestnom zakone

Zdenek
 Kávičkár 

Ikona

výstražné a rozhlasové zařízení si myslím, že to je.


06.01.2009 22:43

Re: novinky v cestnom zakone

sinet
 Turista 

Myslím, že žiadny zákon nezníži nehodovosť. Musí sa zmeniť myslenie účastníkov premávky"všetkých"! Chodci a cyklisti si musia uvedomiť ,že ich v tme nevidno a že mot. vozidlo sa nedá zastaviť na pár metroch. Vodiči by mali vedieť, že nie sú na pretekoch. A treba brať na zreteľ, že ten druhý je tiež len človek a môže urobiť chybu a podvedome s tým rátať. Odpadli by hanlivé gestá. Nikomu som ešte žiadne neukázal, myslím si že tiež nie som celkom bez chyby. Čo sa týka tej 50-ky v obci, myslím, že u nás to bolo prísnejšie, veď tam kde to bolo treba, bola rýchlosť znížená na 40, len keby sa to dodržiavalo. Pokuty a policajti? Kapitola sama o sebe. Keď poznáš správnych ľudí, vyžehlíš aj dopravnú nehodu( vlastná skúsenosť). Už nikdy nebudem k opitému vodičovi volať policajtov, ale na mieste mu rozbijem ksycht. Aj tak by si na druhý deň nepametal ako sa mu to stalo. Myslím, že každý si musí položiť ruku na srdce a pozrieť sa na seba ako jazdí a čo môže urobiť preto aby neohrozil seba ani ostatných. A kým sa toto nestane a budeme si myslieť, že mne sa nemôže nič stať, tak nám nepomôže žiadny zákon ani pokuty. Do nového roka želám všetkým veľa km bez nehody aj bez pokút.


06.01.2009 22:55

Re: novinky v cestnom zakone

kukolarik
 Kávičkár 

Ikona

sinet ano zakon neznizi nehodovost, ale pomoze ludom inak mysliet. Teraz beham v meste aj 80. Ruku na srdce, pravdepodobne aj budem nadalej, ale ked dostanem pokutu par 100 ecok, asi si to uvedomim a poviem si ze mi to za to nestoji. Pred nedavnom som dostal pokutu 1000sk a fakt to so mnou nepohlo, lebo ako som ju vyplatil, odchadzal som 90kou...

takze isty zmysel to ma, ista skupina ludi na to doplati, ale verim, ze ked nehodovost klesne co len o 1%, tak to stalo za to...

A stym vybavenim u fizlov pravda, mna na motorke zrazil vodic, fukol 3 promile, vzali mu na mieste papiere, z nehody odisiel autom, z amesiac som ho stretol v jednom velkosklade a hrdo sa pochvalil vodicakom, aky je sikovny. Zabijem ho? nie, lebo si to odsedim...


14.01.2009 8:16

Re: novinky v cestnom zakone

tonyy
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Tie obrovské pokuty vyprodukujú spústu vodičov-amatérov.Doteraz jazdili iba víkendovo(kostelový šoféri-s babkou do kostola v nedelu) teraz nebudú mať odvahu ísť za hranice chotára iba v najnutnejšom prípade.Už sa možeme teraz triasť strachom z toho čo budú stvárať v mestskej premávke :'(


16.01.2009 16:08

Re: novinky v cestnom zakone

kukolarik
 Kávičkár 

Ikona

Takze dal som si namahu a zistil som si par podrobnosti na PZ, pravo na informacie.

Moja otazka:
Ako je to s dialnicnou nalepkou pre moto? Lebo zakon sa tam rozhadza, uvadza, ze kazde vozidlo musi mat a motorka je jednostopove motorove vozidlo.

Odpoved:
Vymedzené úseky diaľnic a ciest pre motorové vozidlá označené dopravnými značkami možno užívať dvojstopovými motorovými vozidlami alebo jazdnými súpravami do 3,5 t po zaplatení úhrady za užívanie týchto komunikácií. Uvedenú skutočnosť upravuje zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Z uvedeného vyplýva, že motocykle úhrade za užívanie týchto pozemných komunikácií nepodliehajú.

Vysledok: je to jasne, moto nemusi mat dialnicnu znamku, len skutristi do 125cm3 bacha na minimalnu 80ku

Moja otazka:
Musí mat automobil „rezervu“, alebo staci sada na opravu pneu?
Ide mi o to, ze mam auto na LPG a v tom pripade nemam rezervu kam dat, lebo tam je nadrz.

Odpoved:
V zmysle vyhlášky Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 578/2006 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene zákonov v znení neskorších predpisov, povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M a N je okrem iného aj náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru. Uvedená povinná výbava sa nevzťahuje na vozidlá kategórie M1 a N1, ktoré sú vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúce dočasné použitie.

Vysledok:
Ano, defekt sprej nepomoze, musis mat rezervu taku ako ma byt, ale napriklad nemusi byt nafukana...

Moja otazka:
Parkovanie na chodniku, musí ostat 150cm miesto, na akomkolvek chodniku?
Pretoze dakde v zakone je, ze na chodniku ked ostane 150cm miesta je to ok, teda kdekolvek,kde to neni zakazane?

Odpoved:
V zmysle schváleného zákon o cestnej premávke iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

Vysledok:
pochopil som teda, ze ano, mozes tam zastavit a stat, ale nie jazdit po nom...


01.02.2009 17:01

Re: novinky v cestnom zakone

100bubu
 Edvenčr 

Ikona

pani čo viete o tom že ma byt v lekarničke navod na prvu pomoc.


01.02.2009 17:37

Re: novinky v cestnom zakone

JuriK
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Zatial sa s tym netrap, ma tam byt navod na prvu pomoc, resp. popis co mas kedy robit a naviac autolekarnicka ma byt rozdelena na casti(priecinky) a dufam, ze rozdelenie sa nebude tykat aj moto lekarniciek, lebo ju nebudem mat kde dat ak ju zvacsia. :-~

Nove lekarnicky mali platit az od marca, ale nestihaju cosi zo zakonom, takze sa to predlzi. [dobre]


01.02.2009 17:47

Re: novinky v cestnom zakone

100bubu
 Edvenčr 

Ikona

takže to ešte netreba. no bolo my to nejako divne. lebo nikde som o tom nečítal.


02.02.2009 8:44

Re: novinky v cestnom zakone

yanco
 Skútrista 

Ikona

Auto ministra Kaliňáka išlo po meste 115km/h, v prvý deň platnosti 50ky

Kaliňáka, ktorý v piatok odkázal cestným pirátom, že na nich posiela špeciálne policajné komando, sledovalo auto redakcie Pravdy. Keď sa ministerský VW Touareg dostal do mesta, kde už platí päťdesiatka, tachometer ukazoval dvakrát toľko. "Ja som nešiel. Išiel šofér. Pokutu dostane ten, čo išiel za autom," reagoval na rýchlu jazdu minister. Potom dodal už len toľko, že sa treba s otázkami obrátiť na jeho hovorcu.

Celý článok v Pravde :
spravy.pravda.sk/auto-ministra-kalinaka-islo-po-meste-1...


02.02.2009 16:47

Re: novinky v cestnom zakone

icino
 Turista 

kotuha.com/file/Lf04O-Prvni_pomoc_pro_motoristy_SK.html
prirucka prvej pomoci


04.02.2009 19:03

Re: novinky v cestnom zakone

kukolarik
 Kávičkár 

Ikona

ICINO precital som, kazdy z nas by mal...


15.03.2009 23:49

Re: novinky v cestnom zakone

Rogid
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Trosku usmevné sú značky pred tunelom. Že zapnite svetlá. Trošku divné pri celodennom svietení.


18.03.2009 8:28

Re: novinky v cestnom zakone

redhonda
 Jogurťák 

Ikona

Celodenne musíš svietiť prevádzkovými svetlami. A to nemusia byť stretávacie. Stačia tie ledkové hadíky čo si montujete ;-)

V tuneli musíš zapnúť stretávacie svetlá. Preto značka.


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.