Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1604 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26126
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15792)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10334)

Vhodný fotoaparát - Diskusné fórum - Moto poradňa

Máte problém s Vaším strojom ? Skúste sa opýtať. Ostatní motorkári Vám možno budú vedieť poradiť.

Značky: Skúsenosti, Problém, Motor, Karburátor, Elektrika, Podvozok, Kolesá, Pneu, Brzdy, Olej, Administratíva.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuVhodný fotoaparát - Diskusné fórum - Moto poradňa

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

Značky: Skúsenosti.

Predchádzajúce | 1 2 |

15.12.2011 7:31

Vhodný fotoaparát

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Servuste,
rád by som si kúpil vhodný fotoaparát. Kompakty podľa mňa nie sú to pravé, mal som dva... Chcem robiť pekné fotky z výletov do prírody, zachytávať výhľady, západy a východy slnka, fotiť kolegov na výlete, prípadne na pretekoch... Uvažujem o nejakej digitálnej zrkadlovke. Zároveň ale aby to natáčalo aj video. Nie som žiadny fotograf, obyčajný hobby užívateľ ktorý chce zamieriť a stlačiť spúšť. Určite sa tomu nechcem začať venovať tak že by som sa "učil fotiť".
Aj cenu musím zohľadňovať.
Ak môžte prosím dajte nejaké konkrétne typy na zariadenia, ktoré by mohli vyhovovať.


15.12.2011 7:47

Re: Vhodný fotoaparát

majomi
 Edvenčr 

Ikona

niečo sa dočítaš aj tu
www.chip.cz/top-10/foto-video/kompaktni-digitalni-fotoa...


15.12.2011 8:03

Re: Vhodný fotoaparát

Video nataca asi kazdy sucasny digitalny fotoaparat. Nenapisal si cenove rozpatie. Tu je jedna s ktorou by si mohol byt spokojny (pozri parametre-pre mna toho vie az prilis :-) ):

www.superdeal.sk/zrkadlovka-olympus-kit-e-pl1-14-42-40-...


Upravené 1 krát. Naposledy upravil kingston (15.12.2011 8:05)


15.12.2011 8:34

Re: Vhodný fotoaparát

dreamer
 Skútrista 

Ikona

Ak nechces zrkadlovku (co je podla mna zbytocna opacha, pokial neberies fotografiu naozaj vazne), tak medzi serioznymi kompaktmi (ak neratam Leicu) vladne Canon Powershot G12

Inak ja mam maly lacny kompakt od Panasonicu, ktory vlacim so sebou v kufri, parkrat mi uz aj spadol a som s nim velmi spokojny, ved posud sam fotky z mojho albumu.

Na moto-video som si teraz kupil klucenkovu kamerku za 20 €, ktoru prilepim hocikde na moto, alebo na helmu. Nahrava v HD kvalite a na ucel ktory potrebujem mi uplne staci.

Edit: sorry, az teraz som si poriadne precital tvoj prispevok, ze vlastne chces zrkadlovku, ale moju povodnu odpoved tu uz teda necham pre niekoho ineho...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dreamer (15.12.2011 8:37)


15.12.2011 9:02

Re: Vhodný fotoaparát

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Vďaka chlapi!

Cenové rozpätie: uvažoval som o niečom tak do 300 éčiek (kingston: ten olympus čo si hodil je +- na tej úrovni o akej uvažujem...)

Dreamer: to je OK, žiadne info nie zbytočné. Ale silno ma zaujalo to info o kľúčenkovej kamerke, ak môžeš pls hoď sem nejaké info príp. link že čo to je (za 20 éčiek a nahráva HD! - WAF :-O ) A tiež ak môžeš dakde zaves video z tej kamery a pošli link. DÍK!

Ak tomu niekto rozumie, tak prosím len o stručné potvrdenie alebo vyvrátenie:
- ak zoberiem kompakt s 10 Megapix. a zrkadlovku s 10 Megapix., a oba v rámci svojej kategórie patria do rovnakej výkonostnej triedy (t.j. nebude porovnávať brutal kompakt so shit zrkadlovkou) tak foto zo zrkadlovky bude krajšie... nie?!?

Skúsenosti s prevozom: používa niekto zrkadlovku pri adventure výletoch? Stačí brašna na jej ochranu alebo ju otrasy časom celkom "rozotrasujú"....


15.12.2011 9:10

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Neber to v zlom, ale ty si si sam znegoval svoju poziafavku. To je ako by si napisal, ze chces auto bez elektroniky s manualom a ukoncis to tym, ze vlastne sa ti ani nechce soferovat a chces sa len vyvazat. ;-)
Takze, ak sa nechces vaznejsie venovat fotografovaniu, studovat kompoziciu, vyfotit 1000ky zaberov a tie potom analyzovat a ucit sa, nakupit si plnu brasnu objektivov, filtrov, bleskov, vlacit tu brasnu vaziacu niekolko kg v rozmere motokufra a este davat pozor, nech to nerozbijes, investovat viac ako 1000 eur, tak na zrkadlovku zabudni.
Dnesne kompakty v cene 200-300 eur dokazu pri velmi malych rozmeroch robit velmi dobre fotky. Moj nazor je, ze pre pouzitie na moto by mal mat tieto zakladne parametre:
- kovove telo
- sirokouhly objektiv, oznacene od 25mm a menej (prepocet na 35mm)
- aspon 10x opticky zoom
- na pixely sa vykasli, vsetko nad cca 8Mpx uz aj tak nerozoznas na foto 10x15cm, monitore, ci TV a menej aj tak uz nove nekupis
Kompakt uvedenych parametrov, ktory je aktualne na trhu bude urcite vediet tocit aj video minimalne v HD kvalite. [dobre]
Kazdopadne pre naozaj dobre fotky je pri kvalite dnesnych kompaktov potrebne vediet fotit. Takze kompozicia, zlaty rez, svetlo, zoomovanie by si mal ovladat aj pre fotenie mobilom. Napis Jeziskovi, ze chces peknu knizku s veeela obrazkami... >:-)

P.S. Chcel si aj konkretny typ, ja na cesty pouzivam Panasonic DMC-TZ10. Ma navyse napr. GPS, takze presne viem, kde bol zaber foteny... A zrkadlovky ostavaju doma... ;-)


15.12.2011 9:12

Re: Vhodný fotoaparát

Kawasti
 Kávičkár 

Ikona

Ked to chces na bezne fotenie a ako hovoris ani nechces sa tomu zacat viac venovat tak ti bude zbytocna zrkadlovka..... a do 300 € zozenies len z bazaru.

Zakladna zrkadlovka s kvalitnym objektivom ti urobi krajsie fotky ako drahsi kompakt, kompakt je stale len kompakt.


15.12.2011 9:14

Re: Vhodný fotoaparát

Pennywisse
 Turista 

Ikona

Ak mozem doplnim este moj tip
www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty...
Samsung NX10 / NX11

Je to sice digital ale ma vymenitelny objektiv, to znamena ze je vacsi ako kompakt a mensi a menej vazi ako zrkadlovka.
Mozes vymenit objektiv ked ides na hory alebo ides fotit do mesta osoby, vymenis objektiv za pevne sklo a mas z toho maly fotak do mesta, das vacsi objektiv s rozsahom ked potrebujes, atd.
Je to taka alternativa ked nepotrebujes zrkadlovku, jej velkost, vahu, cenu a pritom ti staci kvalita obrazu o nieco lepsia ako kompakt a variabilita, ale samozrejme zrkadlovka to nebude.
Ja ho osobne mam a som s nim velmi spokojny, najprv som chcel zrkadlovku ale fotka nosim na hory, na bicykel, na prechadzky a tento mi pride velkostne tak akurat. Profesionalne fotit nechcem ani nemam take zaery chcel som len moznost vymenit si objektiv, elektronicky hladacik a o nieco lepsiu kvalitu ako kompakt.
Zrkadlovkari ho ofrflu ale ked nechces do toho vela vrazit a nemas vaznejsie ambicie dobre posluzi aj tento Samsung.
A je aj NX100 co ma vymenitelny objektiv ale nema hladacik ale ten je uz malicky ako kompakt, ale tam mas na vyber aj Nikon V1 vyssia cena, alebo Olympus PEN a podobne.
A za dalsie co mne este vyhovuje ze sa da zamkom pripojit na teleskopicky dalekohlad ako zrkadlovka.
nechcem tu rozputat horlivu diskusiu o kvalitach zrkadlovky, sam ich poznam, sestra vaznejsie foti, ale pre normalneho uzivatela je aj toto jedna z moznosti


15.12.2011 9:17

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Lanhelp: to mas ako porovnavat tvoju moto a moju moto. Obe su super, len kazda predsalen trochu inak zamerana. Ja by som do metroveho blata nesiel, lebo na to ani ako jazden nemam, ty by si si to mozno tak neuzil cely den v Alpach na asfalte, chapes ? ;-) Zrkalovka je dobra, ked sa chces vyhrat, skusat, na jednu fotku vyfotit 100 zaberov s roznym uhlom, nastavenim a podobne. Kompakt na zastavim trochu nastavujem, cvaknem a hotovo. Ale musis mat v hlave, ze automaticky vyberas miesto, z ktoreho budes fotit, svetlo, slnko a podobne, to je uz o tom, ze vies fotit a nielen cvakas. To robi fotku dobrou viac, ako zrkadlovka alebo fotak... ;-)


15.12.2011 9:19

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Kawasti: fotky robi fotograf, nie fotak! To mas ako s motorkami, dobry jazdec to v pohode natrie menej dobremu, aj ked na silnejsej a lahsej moto... >:-)


15.12.2011 9:22

Re: Vhodný fotoaparát

Kawasti
 Kávičkár 

Ikona

Menton: samozrejme spravne nastaveny fotak s rovnakym fotografom :-) Verim tomu ze zrkadlovku si nekupi niekto kto chce fotit na automatickom rezime :-)))


15.12.2011 9:41

Re: Vhodný fotoaparát

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Na vysvetlenie:
- prd o tom viem, a fakt som nechcel stráviť hodiny čítaním, preto som to hodil sem,
- nechcem nového koníčka, aj s moto to tak začalo pred pár rokmi, že "...kúpim si emzetku a
uvidíme či ma to chytí..." teraz tým žijem a väčšina môjho okolia si myslí že už to fakt
preháňam... Ja ale viem že nie ;-) !
- takže ak dávam protichodné info, tak je to spôsobené skôr nevedomosťou (ktorú táto
diskusia pre moje potreby dostatočne odstraňuje)....

Ešte jedna otázka: existuje nejaká naozaj blbuvzdorná publikácia, niečo tak na rozmedzí 50-100 strán, kde je pre úplného vola jednoducho a jasne vysvetlené to základné o fotografiách a ako si nastaviť parametre kompaktu? Opät chcem využiť prípadné skúsenosti iných aby som sa vyvaroval tomu, že kúpim a prečítam niečo, čo nebude pre mňa.

Momentále som fotograf, ktorý na kompakte využíva voľby medzi režimami: automat, šport, pláž, portrét, nočný portrét, sneh - to je tak všetko. Viac som nikdy nerobil. Ale myslím že mnohé krásne chvíle a miesta by boli zväčnené oveľa lepšie, keby som tomu aspoň trochu rozumel a prípadne využil možnosti a potenciál, ktoré dobrý kompakt má.

Myšlienku na zrkadlovku asi teda opúšťam. Ja som trochu myslel, že tá zrkadlovka vykompenzuje moju absenciu vedomostí o fotografovaní, ale teda asi to tak nie je.... :-(

Menton - tá paralela na motorky (hlavná úloha jazdca...) je na pochopenie dosť jasná [dobre]


15.12.2011 9:51

Re: Vhodný fotoaparát

Crusader
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Moja rada - použitá zrkadlovka - napr. Sony Alfa 200, Nikon D60, Canon 450D... Kompakt pokial nema cip vo velkosti ako napr. Canon z rady G tak nebude mat farebnu hlbku taku ako zrkadlo. Pokial sa tomu budes venovat viacej, prv, alebo pozdejsie narazis na obmedzenia kompaktu(obemdzeny rozsah clony, šum pri vyššej citlivosti). Kúpou použitej zdkarlovky do cca 300 € nestratis vela ak by si sa rozhodol ze ti to nevyhovuje...


15.12.2011 9:54

Re: Vhodný fotoaparát

Pennywisse
 Turista 

Ikona

Neaka publikacia ti tazko pomoze , najdolezitejsie je si precitat len manual kde mas ake nastavenia, svetlost, uzavierku a podobne, A skusat skusat skusat
Nic ta viac nenauci ako prax a nie na kazdom fotaku funguje to co mas niekde napisane.
Ale ked sa ti chce studovat mozes zacat aj tu
www.fotoroman.cz/techniques2.htm

Nakoniec mozno aj tak skoncis pri dvoch fotakoch jeden kde budes vdacny za jeho male rozmery a kompaktnost a druhy za jeho rychlost a kvalitu. Lebo jednym urcite neobsiahnes vsetko.
A dalsia vec ci chces aj fotky upravovat v pocitaci, lebo dost vela fotiek co su zverejnene , krasne ostre a podobne, su doladene v pocitaci.
Ja som napriklad vobec neni zastanca uprav lebo ma to nebavi a ani to neviem, ale casom to mozno caka aj mna


15.12.2011 10:10

Re: Vhodný fotoaparát

milan3232
 Turista 

Ikona

Precitaj si: www.digi-foto.sk/ako-fotografovat/
alebo googli - ako fotografovat.
Ja som sa tam vela naucil.


15.12.2011 10:56

Re: Vhodný fotoaparát

term
 Kávičkár 

Ikona

aha, skus pocitat test na tento nikon, mozno ta oslovi.. www.zive.sk/test-nikon-1-j1-velmi-dospela-hracka...


15.12.2011 11:06

Re: Vhodný fotoaparát

Peter Fischer
Darca Krvi  Turista 
Redaktor
Ikona

Ja by som ti tiež odporučil kompakt. Ako píše Dreamer, Canon G12 je momentálne asi neprekonaný, ale má vyššiu cenu.

Myslím si, že pri našom "motorkovo-mototuristickom" využití treba dbať na malé rozmery a odolnosť, čo zrkadlovka nespĺňa. Ďalším a asi najdôležitejším faktorom je širokoúhlosť objektívu, lebo na 95 % fotíš takmer úplne bez zoomu, pričom na fotke chceš mať čo najviac z motorky aj krajinky (podobne napríklad v miestnosti pri rodinnej oslave).

Ale ako bolo spomenuté, dobré fotky robí fotograf, nie foťák. Videl som aj také grcy z foťáku za 6,5 litra, že môj šesťročný syn nafotí lepšie...

Na zrkadlovku by som sa vykašlal, je veľká a chúlostivá (ak chceš brať viac objektívov, potrebuješ na to doslova batoh). Potom skončíš tak, že "toto si ani neodfotím, lebo sa mi to nechce vyťahovať".

Skús ešte napísať členovi Cacao.

Herghott


15.12.2011 11:17

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

OLYMPUS TG-810 mám a žiadne výhrady.
Vodotesný do hľbky 10m, odolný nárazu z výšky 2m, odolný mrazu až do -10°C
14 Mpx fotoaparát s CCD snímačom vytvorí mimoriadne ostré a sýte fotografie plné detailov
Pomocou 5násobnému optickému zoomu si jednoducho priblížite snímaný objekt
Ohnisková vzdialenosť 28 – 140 mm
Svetelnosť 3,9 – 5,9
Rýchle spracovanie snímok zabezpečuje procesor TruePic III+
3" HyperCrystal III LCD displej s rozlíšením 920 000 bodov vytvorí kvalitné fotografie
Metóda zaostrovacieho systému – TTL iESP autofokus s rozoznaním kontrastu s režimom iESP, vyhľadanie a zaostrenie tváre AF, bodové, AF tracking
Citlivosť ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600
Vstavaný blesk s režimom AUTO a redukciou červených očí
Digitálna stabilizácia obrazu
Fotoaparát disponuje 21 scénickými režimami
Olympus dokonale spracúva obraz – mapovanie pixlov, redukciu šumu, kompenzáciu tienenia, kompenzáciu skreslenia
GPS, Elektronický kompas, Manometer, Tap Control – ovládanie poklopom, Funkcia panorama, Samospúšť, Photo surfing, LED lampa
Nahrávanie snímkou – DCF, EXIF 2,21, PIM III, DPSPictBridge, DPOF
Video nahrávanie vo formáte MPEG-4
Kompatibilný s SD/SDHC/SDXC kartami
Vnútorná pamäť veľkosti 19,5 MB
Napájanie pomocou Li-Ion akumulátora LI-50B
Strieborné prevedenie fotoaparátu

Dodávané príslušenstvo: Lithium-Ion batérie LI-50B, F-2AC sieťový adaptér, CB-USB6 USB kábel, CB-AVC3 Kábel audio / video, Pútko, Návod na použitie, Softvér pre správu obrázkov, Záručný list

Rozhranie:
DC vstup
Kombinovaný A/V a USB výstup
Vysokorýchlostný USB
HDMI (typ D)


15.12.2011 11:27

Re: Vhodný fotoaparát

Môj skromný názor.

Pre bežného motorkára nie je nad kvalitnejší pohotový kompakt. Pred pár rokmi to ešte neplatilo, ale dnes sa už dá vybrať.
Zaujímavé momenty nepočkajú, slušná kvalita pri pohotovom zábere stačí (aj "nekvalita" má občas svoje čaro...).

Mám pár záberov dokonca z mobilu, ktoré by som nedal ani za celý ročník National Geografic s naj-profi fotkami. ;-) Ale, pravda, je tam v zálohe firemný Olympus a xx kilové príslušenstvo k nemu... No, na výjazde ani na zraze som ho ešte nemal ani raz...


15.12.2011 12:23

Re: Vhodný fotoaparát

kamkoxx
 Čoprák 

Ikona

toto iste som nedavno riesil aj ja a svoju staru zrkadlovku som vymenil za novu a to sony a55. vyhralo spojenie foto s videom, robi to 10 obrazkov za sekundu, ako jedina zrkadlovka pri nahravani hd videa zaroven aj ostri ( polopriepustne zrkadlo), gps modul, atd. na ephoto.sk ziskala tip redakcie .

www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty...


15.12.2011 12:53

Re: Vhodný fotoaparát

Vyuzijem temu, potreboval by som tiez radu.

Hladam kompaktny fotoaparat ktory vie sekvencne snimat fotky, staci 5-8Mpix. A keby mal taku konstrukciu ako egresov Olympus - ze sa z neho objetiv pri zoome nevysuva/nezasuva to by bolo uplne idealne.

Pod sekvencnym snimanim rozumiem funkciu aku ma napr. mobil N95, alebo Nokia C5.

Konkretne na N95 sa da nastavit sekvencne snimanie na:
1. Burst - urobi za sebou rychlo niekolko zaberov - toto dokaze kazdy kompakt
2. 10s, 30s, 1m, 5m, 10m, 30m - po stlaceni spuste si pri kazdom zabere zaostruje a foti v nastavenom intervale az do naplnenia pamatovej karty - fotak s touto funkciou hladam , mohol by robit zabery aj hustejsie ako 10s, napr 2s ako kamera GoPro Hero.


15.12.2011 13:02

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Ja si trosku rypne (to som nachytal od Quanta):

.. rád by som si kúpil vhodný fotoaparát. vhodny na co? fotenie v atelieri ci na motorke?

Chcem robiť pekné fotky z výletov do prírody, zachytávať výhľady, západy a východy slnka, fotiť kolegov na výlete, prípadne na pretekoch... na toto treba v prom rade fotografa. bez neho to fotak nedokaze
Uvažujem o nejakej digitálnej zrkadlovke. Zároveň ale aby to natáčalo aj video. Nie som žiadny fotograf, obyčajný hobby užívateľ ktorý chce zamieriť a stlačiť spúšť. Určite sa tomu nechcem začať venovať tak že by som sa "učil fotiť". ako si uz spravne napisal, na zrkadlovku zabudni


Momentále som fotograf, ktorý na kompakte využíva voľby medzi režimami: automat, šport, pláž, portrét, nočný portrét, sneh - to je tak všetko. Viac som nikdy nerobil. Ale myslím že mnohé krásne chvíle a miesta by boli zväčnené oveľa lepšie, keby som tomu aspoň trochu rozumel a prípadne využil možnosti a potenciál, ktoré dobrý kompakt má. ohodnotil si sa sam ako stlacac spuste nie ako fotograf. ak je to tak tak najslabsie ohnivko v retazi nebude fotoaparat ale fotograf. cize rapidne zlepsenie sa da dosiahnut bez investicie alebo len minimalnou investiciou do vhodnej publikacie. vyhodit 300 eur za novy fotak zrejme neprinesie pozaovany efekt, radsej si sprav vylet do RO.

Moja otazka: ake nedostatky ma tvoj terajsi fotoaparat? Co ti na nom nevyhovuje?


15.12.2011 13:53

Re: Vhodný fotoaparát

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Tiež som túžil po zrkadlovke. Jednu dokonca mám Pentacon SIX TL (ešte na chemický film) Venujem sa fotografii (síce len príležitostne a okrajovo) cca 40 rokov. Mám výborný compact Canon IS3, už má dajaký vek - ale dajú sa s ním spraviť vynikajúce fotografie. Dnes už ale nenosím ani ten. V prírode sa realizujem mobilným telefónom a keď fotky publikujem na webe, sám som prekvapený, že aké pekné fotečky dokáže urobiť 1mm plastová čočka na mobile - to je snáď zázrak.
Základy dobrej fotografie je objekt (nebudeš fotiť smetisko...), nápad, vyhovujúce svetlo, trochu skúseností... A keď to hodíš na web vo veľkosti 800 x 600 pix, tak to by si zrkadlovku zneuctil.
Zrkadlovka je krava s ktorou sa nedá nikam cestovať. A plagáty nevyrábaš... Ale Ty sa len tváriš, že sa nevyznáš, zase sa nepodceňuj, dačo si už nafotil,... sám vidíš či je fotka dobrá a či nie , a prečo...


15.12.2011 15:27

Re: Vhodný fotoaparát

dreamer
 Skútrista 

Ikona

lanhelp: Video k tej klucenkovej kamerke:


Video: www.youtube.com/watch?v=8o_JI2Wvxrc

Ja som este nic nenatocil, nebolo kedy :-}


15.12.2011 16:12

Re: Vhodný fotoaparát

MarekZ
 Stuntrajder 

Ikona

Fotky robi hlavne objektiv, v druhom rade velkost cipu, tieto dve veci najviac ovplynuju to, ako fotky vyzeraju. Aj kompaktom sa daju nafotit super zabery, ked to mas raz v oku, tak nafotis super veci aj mobilom. Vzdy to ale bude o tom, ze "keby som tak mal vtedy so sebou poriadny fotak".

Vsetky kompakty fotia podla mna rovnako, rovnako zle, az na nejake 4/3 mirrorless fotaky alebo tu spominana g12 a pod. Niekomu to staci, niekomu nie. Ak sa chces hrat s hlbkou ostrosti, s atmosferou zaberu, s filtrami atd., vyber si zrkladlo, aj ta najlacnejsia so setovym objektivom bude vzdy robit technicky lepsie fotky ako najnamakanejsi kompakt. Ja teda bohvieako fotit neviem a asi ani vediet nebudem, ale neskutocne ma to bavi :-D a uplne v pohode cestujem s 5 kil tazkou brasnou na pleci alebo na chrbte, teda po vytriedeni tych objektivov, ktore by sa mi potom vzdy zarucene zisli... >:-)

Na kompakt s X nasobnym zoomom a X vela megapixelmi sa zvysoka vyser, zoom hovori viac o tom, ze je tam nejaky pidi zasumeny cip, na ktorom sa akurat tak budu viac prejavovat chyby objektivu. Cim viac megapixelov na malom cipe, tym vacsi sum, v kombinacii s menej svetelnymi objektivmi kompaktov je vysledkom paradne zasumena fotka. Vselijake megazoomy, ktore maju po prepocitani ohniskove vzdialenosti nad 200mm, aj tak v ruke neudrzis, to je problem aj s podstatne svetelnejsimi objektivmi na zrkadlovke s cipom, ktoreho citlivost a nizky sum su uplne niekde inde. Btw. samotne objektivy, ktore sa uz daju ako-tak pozit na serioznejsie fotenie, stoja tak od 300-400€ za fixfokus a od nejakych 500€ za "zoomy", to je tolko, co stoja spickove kompakty. Skusme hadat, preco je to tak. Optika sa jednoducho neda ojebat marketingom. Ak kompakt, tak informacie treba hladat na forach na fotoweboch. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil MarekZ (15.12.2011 16:13)


15.12.2011 16:25

Re: Vhodný fotoaparát

Peter Fischer
Darca Krvi  Turista 
Redaktor
Ikona

Nemôžem súhlasiť s vetou "Ak sa chces hrat s hlbkou ostrosti, s atmosferou zaberu, s filtrami atd., vyber si zrkladlo, aj ta najlacnejsia so setovym objektivom bude vzdy robit technicky lepsie fotky ako najnamakanejsi kompakt".

Pozri si napríklad fotky v článku Dolomi(gh)ty 2011 vo dvojici na dvojici SV650S, všetky sú robené Canonom G12 a majú super farby, ostrosť aj kresbu. Podľa mňa práveže lacná zrkadlovka s lacným sklom robia podstatne nepozerateľnejšie fotky. Najväčšiu výhodu zrkadloviek vidím samozrejme vo vymeniteľných sklách (ale je nepraktické vláčiť ich furt so sebou) a v neprekonateľnej rýchlosti, čo sa ale hodí skôr pri fotení športu alebo žurnalistom.

Herghott


15.12.2011 16:43

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Herghott: suhlas. [dobre] Lacna zrkadlovka je furt len lacna zrkadlovka, podoba sa na kvalitnu, ale nie je. Vyssie triedy kompaktov ponukaju aj manualne nastavovanie parametrov a kvalitne skla. Ale na to treba vyfotit vela zaberov s roznymi zrkadlovkami aj kompaktami. To su potom skusenosti a hlavne kumst. Cvakat vie aj samospust... ;-)

MarekZ: Fotky robi fotograf! Svetovo najocenovanejsie fotky casto nemaju ani dobru ostrost, napriek tomu su povazovane za umenie. Dobry kompakt je ako Octavia RS v plnej vybave a lacna zrkadlovka je sice o triedu vyssie, ale ako Superb s 1,9TDI a bez vybavy... Ja som neni Skoda fanusik, ale vybral by som si RS a ty ? ;-)


15.12.2011 16:43

Re: Vhodný fotoaparát

dreamer
 Skútrista 

Ikona

lanhelp: este jedno video tou lacnou kamerou, pozri si to v 720p kvalite, podla mna je to za tu cenu pecka:


Video: www.youtube.com/watch?&v=3hVMkh8Njic#!


15.12.2011 16:45

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Hergot: Viec co je hlbka ostrosti? Prave si dokazal ze ani G12, jeden z najlepsich kompaktov fyziku neojebabre >:-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil zooo (15.12.2011 16:49)


15.12.2011 16:50

Re: Vhodný fotoaparát

uvvm
 Kávičkár 

zrkadlo v danej cenovej kategorii je skoda uvazovat, (starsie jazdenky mozu mat problem s hd videom) pozri si testy vyber si najacnejsi pouzitelny kompakt (ultrazoom), alebo zostan pri tom co mas. Dobre (pouzitelne) zrkadlo je palba kvalitne objektivy ani nehovorim a to pravdepodobne (podla toho co s nim chces fotit) z jednym nevystacis.. Ak sa nenaucis fotit tak to budu totalne vyhodene peniaze a ani sa ti to nevojde na motorku...

PS: ked sa naucis fotit pochopis ako veci funguju tak vymacknes z fotaku za 100e viac ako looser z Leica S2.


15.12.2011 16:54

Re: Vhodný fotoaparát

Peter Fischer
Darca Krvi  Turista 
Redaktor
Ikona

Hm, tak asi som farboslepý...

Ale inak súhlasím, že x-násobný zoom a miliarda MPX sú úplne nahovno.

Herghott


15.12.2011 16:58

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

uvvm: presne o tom hovorim... [dobre]

Pozrite si fotky na tomto linku www.neatorama.com/2007/01/02/13-photographs-that-change... Vsetky so robene na kinofilm a z dnesneho pohladu uplne smejdackymi fotakmi a objektivmi. Takze ziadne prebdene noci pred monitorom s upravami farieb a podobne, ako je to na sucastnych uverejnovanych fotkach v masmediach. Je tam cit, ma to ducha, vypovednu hodnotu hodnu 1000 slov. To je dobra fotka, ziadne hyperspecidigi udelatka... ;-)

Herghott: rozlisuj opticky a digitalny zoom... ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Menton (15.12.2011 17:00)


15.12.2011 17:03

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

A preto mám OLYMPUS OM 2 +tele 80-300 :-P


15.12.2011 17:10

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Egres2: pekny kusok [dobre] Aj si registrovany na lomography.com ? ;-)


15.12.2011 17:13

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

Menton:
Kde??


15.12.2011 17:13

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Hergot: k tym farbam len tolko ze su trochu presaturovane a na niektorych fotkach az neprirodzene. Ale to je skor dane nastavenim ako nejakym konstrukcnym nedostatkom fotoaparatu. Ludom sa vsak take fotky pacia, lebo su pekne farebne. ;-)


15.12.2011 17:15

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Egres, ked ho nemas najvacsi tak ho nevytahuj :-D (canon 100-400 L)


15.12.2011 17:17

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Egres2: www.lomography.com/

Zooo: ale on s nim mozno aj foti... >:-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Menton (15.12.2011 17:18)


15.12.2011 18:49

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Menton: Pozri obrázok :-P


15.12.2011 19:12

Re: Vhodný fotoaparát

Ruso
 Edvenčr 

Ikona

ja používam svoj sonyericsson C905 ;-) mam ho vždy pri sebe, roby celkom slušne fotky. Pre bežného človeka to bohato stačí. Za par sekúnd vytiahnem z vačku a fotím :-)))


15.12.2011 20:06

Re: Vhodný fotoaparát

rapid
 Turista 

Ikona

Nikon J1 -- mozes si menit objektívy podla potreby, pripadne dokupis aky potrebujes:

www.altershop.sk/Default.ashx?Mode=StiList...

alebo panasonic robí namakane kompakty www.panasonic.sk/html/sk_SK/V%C3%BDrobky...

já mam este predchodcu DMC FT3, a na kompakt to fotí, tak dobre ze sa obcas cudujem :-O


15.12.2011 20:26

Re: Vhodný fotoaparát

ja neviem, mne na motorku a mototuristiku nejaký veľký foťák nepasujem do teraz som všetky fotky robil mobilom N97 mini, fotky sú napríklad tu:

picasaweb.google.com/104495414604172026478...

aby som mohol fotiť aj za jazdy a mal aj foťák do nepohody, kúpil som si na radu dobrého kamaráta ZOO-a toto:

digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/fujifilm-finepix-xp30...

potreboval som niečo lacné, lebo už mi raz z motorky foťák odpadol, vodeodolné, otrasuvzdorné, malé, ľahké, pomocou hlavy zo statívu som ho namontoval na riaditka a môžem fotiť cestu a okolie počas jazdy
aké budú fotky uvidím ;-)


15.12.2011 21:06

Re: Vhodný fotoaparát

jogcar
 Edvenčr 

krivo, trosku mimo temu, ku*va ale je krasna!!!


15.12.2011 21:06

Re: Vhodný fotoaparát

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Chlapci, zrkadlovky s meniteľnými objektívmi za tisíce EUROS sú pre profesionálov, čo tlačia plagáty, kalendáre, knihy a reklamy.
Na motorku brať zrkadlovku je nezmysel, nehádžte perly sviniam.
Dobrú fotku spravíš aj s pol kilogramovým kompaktom za 300 €. Len treba trošku vedieť...


15.12.2011 21:19

Re: Vhodný fotoaparát

možno mimo tému, ale z praxe, buď som fotograf, alebo motorkár, spolu to nepasuje, len som chcel poukázať na to, že fotky dobré na spomínanie v dôchodku, čo som zažil v mladosti, stačí aj obyčajneší fotoaparát


15.12.2011 23:23

Re: Vhodný fotoaparát

Cacao
 Kávičkár 
Fotoredaktor
Ikona

canon powershot G neviem ake cislo.
mam zrkadlovku s nejakym tym prislusenstvom a vazi to cez 10 kg. na motovylety ale beriem vzdy len moje male Gcko11tku.
lacna zrkadlovka je uplny nezmysel, v konecnom dosledku to moze dopadnut ako so mnou, ze som z amaterskej zrkadlovky presiel vyssie a vrazil do toho vela penazi, ale je rozumnejsie dat 300-400 za slusny kompakt a ked ta to moooc chyti, tak potom vrazit do poriadneho zrkadla a sadu skiel k tomu...

k presaturovanym fotkam niekedy inokedy :-)


16.12.2011 8:34

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

Menton:
Aha. Nie som tam. Ja ten OLYMPUS bežne používam, keď chcem mať pekné fotky. Ešte mám Praktiku a Leicu IIIf.


16.12.2011 8:52

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo: podme na kofolu, vysvetlim ti kompoziciu... ;-)


16.12.2011 10:19

Re: Vhodný fotoaparát

pecival
 Kávičkár 

Ikona

nedavno som vymenil velky olympus za malicky pentax optio W90 pekne fotky hd video a znesie aj horsie zaobchadzanie :-)
www.mall.sk/digitalne-kompakty/pentax-optio-w90-black


16.12.2011 10:43

Re: Vhodný fotoaparát

Pennywisse
 Turista 

Ikona

Ale musim povedat ze co mam NX11 je sice mensi ako zrkadlovka ale vacsi ako kompakt, tak niekedy sa mi ho nechce niest ked idem len tak pricom kompakt by som supol do vrecka, tak rozmyslam nad este jednym fotakom ktory by bol stale na prechadzke, v aute a tiez neaky nerozbitny z tej rady ako ma egres a pod.

sestra ma doma par veteranov ,
Pozri obrázok
v BA ma naskladnenych este par kusov kde s nimi foti, aj lomo aj zenit, do zenitu si kupuje najlacnejsi film z lidla koli tomu ze vraj su ma podla nej najkrajsie retro farby 8-)

So zenitom sa mne zas podarilo odfotit v rakusku prelet mimozemstanov nad Wolfgangsee , doposial som to v ziadnej vedeckej literature nepublikoval.
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pennywisse (16.12.2011 10:45)


16.12.2011 11:30

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Menton: na "kofole" sme boli a nic si nevysvetlil :-~


17.12.2011 3:23

Re: Vhodný fotoaparát

Triton
 Čoprák 

Ikona

len nezabudajte na sum: niektore kompatky su pri ISO 400 prakticky nepouzitelne. Aj s lacnym zrkadlom ides do 1600 vpohode. Nuz ale do 300€ by som o zrkadle ani neuvazoval, lebo ako niekto vyssie spomina, lacna zrkadlovka je blblost, ked sa tomu chces venovat budes vrazat do toho vela vela penazi a ta lacna vec ti stacit nebude.


17.12.2011 10:13

Re: Vhodný fotoaparát

ja mam zrkadlovku a fotim v automatickom rezime :-))) no co uz ? no este som nestretol manika co by mi vysvetlil jak s tym mam narabat ale diskusia dobra [dobre]


17.12.2011 10:38

Re: Vhodný fotoaparát

Triton
 Čoprák 

Ikona

ulba napis do youtube co chces vediet, naucis sa daco aj tam 8-)


17.12.2011 13:08

Re: Vhodný fotoaparát

no zaujimala by ma expozicia, clona a dalsie srandy nastavenia casu som uz pochopil :-))) pevne verim ze viacery tomu nerozumeju len sa mozno hambia na to opytat ,tak sem s vysvetlenim dik


17.12.2011 13:13

Re: Vhodný fotoaparát

Crusader
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Skus niečo preštudovať tu www.ephoto.sk/fotoskola/


17.12.2011 13:44

Re: Vhodný fotoaparát

bordo
 Skútrista 

Ikona

v žiadnom prípade nie olympus zlé fotky za šera


18.12.2011 8:38

Re: Vhodný fotoaparát

ked som kupoval dajaku techniku samozrejme ktoru som ani nepotreboval tak som nahodou kupil statyv ale mne nepasuje jeden koniec je na zavit ja nemam ten adapter tak mi to na moj bajonet nepasuje no a na druhom konci je pisane Paragon 1:56 f 300mm priemer 62 NO 30223 len manualne bez motora ako velmi tomu nerozumiem lebo potom som si kupil iny ako keby to niekto ozaj vedel vyuzit vedel by som sa dohodnut cena neni dolezita dolezite je vyuzitie

vo fakturke mi pise pentax k300 480 M 42 telefoto lens fits canon eos
no na moj to nepasuje

Upravené 1 krát. Naposledy upravil ulba (18.12.2011 8:41)


18.12.2011 8:54

Re: Vhodný fotoaparát

kalupko
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

ulba: nechápem teraz o čo ide, ale asi ti nepasuje objektív. M42 je šroubovací, treba k nemu redukciu, dá sa zohnať aj na EOS, aj na Pentax.


bordo: skús povedať o tom viac

Upravené 1 krát. Naposledy upravil kalupko (18.12.2011 9:00)


18.12.2011 9:03

Re: Vhodný fotoaparát

Kalupko hej dobre pises treba tam redukciu ale ja ani neviem ako vyzera ani ci sa da zohnat je to plne manualny objektyv ktory ja nevyuzijem myslim ani do penzie a to par rokou este potrva

a ze o co mi ide ze ak ma na to niekto dobre vyuzitie nech sa paci


18.12.2011 9:39

Re: Vhodný fotoaparát

kalupko
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

No tak potom ho asi nevyužiješ. Ja som mal tiež manuálne obejktívy, ale treba na to čas, človek sa s tým musí vyhrať. Predsalen ten autofocus je na nezaplatenie.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil kalupko (18.12.2011 9:48)


18.12.2011 13:47

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Ulba: Podla toho co mas na fakturke by to mal byt objektiv so zavitom M42. Aky mas fotoaparat? Na vacsinu znaciek sa daa kupit adapter. Hod do googlu napr. "Adaptér CANON - M42" a najdes x predajcov. Pokial mas Canon mas dokonca na vyber. Bud iba adapter alebo adapter s cipom. Je o par eur drahsi ale zjednoduhsi to expoziciu (telo zasignalizuje ked je spravna expozicia). Ak mas lacnejsiu zrkadlovku, s tmavym hladacikom a matnicu bez zaostrovacieho klinu a mikroprizmi tak a na to rovno vykasli. S tym ostru fotku spravis iba omylom. Takze statisticky spravic viac lepsich fotiek s lacnejsim zoomom s autofokusom ako s tymto pevnym ohniskom.


18.12.2011 15:06

Re: Vhodný fotoaparát

mam pocit a chut kupit dalsi fotak mam aj finepix 5600 fuji a canon eos na film a nejake samsungi ale myslim ze to su uz skolkarske fotaky tak pozrem daco lepsie momentalne neviem aky, nechcem vas tu otravovat s totalnymi hlupostami ale najhorsia alternativa je ked nema ti kto poradit ci ozajstny,s velkym sklom,alebo len s malou cockou co osobne si myslim ze polkne malo svetla tak nemoze byt dobra fotka

fotite este na film? lebo ja by som chcel robit fotky s velkym rozmerom a neviem ci s filmu alebo z digitalu su vecsie lepsie

a dik teraz konecne som nasiel co to vobec potrebujem dik mozno skusim

Upravené 1 krát. Naposledy upravil ulba (18.12.2011 15:10)


18.12.2011 17:01

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

ulba: vybrat novy fotak je ako vybrat motorku. niekomu sedi enduro, niekto ma radsej supersport. Tazko radit ked nevieme, co chces fotit. Ked chces ist Canonu, tak ti mozem trochu poradit pri vybere.
Dnes uz vobec nema zmysel rozmyslat dat tym ci film alebo digital. V 90% pripadoch je lepsi digital, ostatne su specificke pripady, ked niekto chce fotit CB fotografiu, pripadne na diak (tam sa ziadny digital dynamickym rozsahom nechyta). A co sa tyka velkosti fotiek, tak kedysi kolga tlacil A4 fotografie z dnes uz historickeho Canonu 10D. Tych 6MPX na to uplne staci. Dnes je 12 MPX minimum, co v pohode staci na A3 ;-)


18.12.2011 20:36

Re: Vhodný fotoaparát

zmizik
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Na 300e zabudni. V sucasnosti ako top amater video + foto: Sony SLT-A65 so svojimi 1080p60 video s AF >:-) Bohuzial zatial ju u nas nekupis :'( Ja to riesim kombinaciou: Sony WX1 + GoPro HD + po novom Nikon D5100 ;-)


19.12.2011 18:42

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Skvele porovnanie pokrocilych kompaktov:
www.dpreview.com/articles/4333175133/buyers-guide-enthu...


19.12.2011 19:18

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo citujem tvoje slova...V 90% pripadoch je lepsi digital.....na zaklade coho si toto myslis???... :-~ ....


19.12.2011 19:32

Re: Vhodný fotoaparát

dikes za info


19.12.2011 20:12

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Na zaklade vlastnych skusenosti. V mojom pripade by to bolo aj viac. Ale aby som nevaril z vody. Jozko je motorkar, nadseny fotograf a cestovatel. Fotografuje vela a snazi sa o co najlepsi vysledok. Fotografuje:
- rodinne oslavy, deti, rodinu
- na dovolenke v Chorvatsku
- nezmysly na facebook typu nova kuchynska linka
- kamosovi svatbu
- dokumenty a ine veci kvoly archivacii
- synove hokejove uspechy
- portrety zeny, deti
- produktovu fotografiu pre zenin eshop
- hory na klubovu stranku (lebo je aj turista)
a samozrejme milion fotiek z motozrazov, vyletov do alp ci fotky motoriek.

Kedy by si mu odporucil fotit na film? Mas 10 pripadov, kazdy za 10%. Spocitaj to a napis mi vysledok ;-)


19.12.2011 20:30

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo staci mi na to jedna veta....ked ti dam do ruky denzitometer a porovnas si vstup a vystup vo finale pri spracovani....cele je to len marketing a dosah na siroke vrstvy ludi - nech sa to proste predava co najviac.......kvalita uchadza....je to na siroku debatu....

ale skratim ti to do laickeho pohladu...ziadny digital nema taku "pruznost " v zazname farebneho spektra na material ako film..../ film sa sklada z troch vrstiev, v digitale mas vseliake fotonasobice ktore ti skresluju pravdive farby a zaznam pri foteni.../

proces spracovania vystupu a nasledna ceremonia okolo toho je ina debata a netreba to rozoberat, asi by to nemalo zmysel...

skus si kuknut niekde v obchode napriklad knihy fotografa Tibora Huszara...tazka a narocna vyroba....to co tam najdes nie je fotene digitalom, pretoze by to neslo spracovat do tej kvality ako je to tam vytlacene...

to co si mi napisal v zozname je v dnesnej dobe rychla pasova vyroba / samozrejme nikoho nepodcenujem a ani nechcem urazit /... ;-)


19.12.2011 21:03

Re: Vhodný fotoaparát

Saturn
 Turista 

Ikona

lanhelp kedze ako sam pises - prd o tom viem a ucit sa to nechcem - chod do nayky, zober nieco v tej cene 300e a mas vymalovane ;-) .... rozdiely v kvalite by si aj tak nezbadal. v tejto cenovej relacii je mrte aparatov ale taký, kde staci zatlacit gombik a on sam urobi dobru fotku - taky este nevymysleli :-}
ale inak Respect [dobre]

Pozri obrázok


19.12.2011 21:09

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

dzefe: Umelcka hodnota Tiborovych ciganov urcite nezavisi od technickej dokonalosti fotky. Tam mas Jozka, bezneho (l)usra, taky Tibor Huszar sem na motoride nechodi ;-)

V debate mozme pokracovat neskor. Porozpravam ti o dynamickom rozsahu dnesnych senzorov, foveone, ale hlavne o praktickom zivote ;-)

Btw slusne si sa rozpisal ale to cislo si zabudol :'(




19.12.2011 21:20

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo umelecka hodnota tiborovych ciganov ma vela spolocneho s filmom....ver tomu..preto to cele fotil na film....viem o com hovorim....a ak ti je malo 23 rokov praxe v tejto oblasti, tak ok, som ticho... ;-)

dynamicky rozsah senzorov rozoberat nemusime...mal som tu cest od dvojkomorovych scannerov po dnesne vreckove.... ;-)

Btw1....opytaj sa tibora, kto mu spracovaval fotky a jeho material do jeho styroch knih a potom zacneme tu debatu o tvojich senzoroch.... :-) :-*

Btw2...kedy by som ti to odporucil??..ked sa rozhodnes neflakat svoje fotky a posunies to do ineho levelu... >:-)

Upravené 2 krát. Naposledy upravil dzefe (19.12.2011 21:22)


19.12.2011 21:26

Re: Vhodný fotoaparát

owwidius
 Turista 

Ikona

myslim dzefe ze si to nepochopil, zooo ti vobec neprotireci. ale podstatne je tych 90% pripadov. kolko tu je tu regitrovanych motorkarov? a kolko z nich by spravilo aj s kvalitnou technikou porovnatelne fotky s Huszarom? 10%, ci ovela ovela menej? ;-)


19.12.2011 21:39

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

owwidius ja si zoo-a doberam, ak si na to neprisiel.. :-D

ale ked to mam brat podla toho co hovoris, tak to ti v dnesnej dobe staci na fotenie uz aj mobil... ;-)

pretoze ludi co si sadnu k fotkam a trosku to studuju je coraz menej...preto sa vyrabaju fotaky za "lacika"..pretoze sa vzdy najde niekto,komu staci len stuk a je zaber....a fotak "mydlo" dokaze v dnesnej dobe potesit..Cacao to podla mna zobral celkom fajn a suhlasim s nim..rada G od canonu ci uz 11-12 to je suma fuk ti dokaze vela pomoct pri foteni..je to male, spratne, da sa s tym cestovat a zaroven to ma funkcie velkej zrkadlovky..je to len moj nazor...zaver si musi spr kazdy sam... ;-)

ak chcete niekto zrkadlovku "pre oko"a potiahnute farby do sytosti...berte nikon a jeho skla...ak chcete niekto zrkadlovku na vernejsi zaznam farieb a jeho farebenho spektra, tak ja odporucam canon...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dzefe (19.12.2011 21:41)


19.12.2011 21:55

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Dzefe, ty si ma takto doberas! A ja som sa tesil ze to myslis vazne :-(

Ja som sice canonista ale musim uznat ze skla ma Nikon kolko krat lepsie ako Canon. Aj chlapci co tocili Burtonovu nevestu to fotili 1Deckom s Nikkormi :-@


19.12.2011 22:10

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo nic nie je dokonale a ani ta technika... :-~ dal som ti prirovnanie, zaver si urob sam...si sikovny chalan [dobre]


skla su siroky pojem, niekde sedi to a inde zase to...tisic ludi, tisic nazorov....niekomu staci v ruke mydlo a dostane z fotaku fotky,ze padas na zadok..niekto bude mat na krku Mark III a tam to vsetko aj skoncilo....

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dzefe (19.12.2011 22:12)


19.12.2011 23:05

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo, dzefe: pekne chlapci, Canon bola moja prva zrkadlovka, potom som pochopil, ze chcem fotit a nielen cvakat a uz len Nikon... Ved aj vy dorastiete... A ja vam ukazem Hasselblad... >:-)


19.12.2011 23:14

Re: Vhodný fotoaparát

owwidius
 Turista 

Ikona

nikon - canon 3:1 :-D ...neberte to vazne, len som sa chcel zapojit do popularneho flame-u ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil owwidius (19.12.2011 23:14)


19.12.2011 23:23

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Owwi: panko je gurman... [dobre] ;-) Ale na cesty staci Leica M7... 8-)


19.12.2011 23:34

Re: Vhodný fotoaparát

owwidius
 Turista 

Ikona

...inak, ze zrkadlovka a moto... my s priatelkou nosime na 2-tyzdnove vylety 2 zrkadlovky, kompakt a gopro kameru :-D


19.12.2011 23:44

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

Menton ..Hasselblad som skusal skor, ako si sa ty rozhodoval, ci budes depesak, alebo metalista... >:-) / dobre som to skopiroval :-))) ?../

kazdy ma na fotak nejaky nazor...mna prax a denno- denne vysledky nepustia.. ;-)
fotka nie je len nazhavena farba /nikon/ ale vernost jemnych, tonov, stvrttonov, poltonov, tristvrte tonov a tlakov....
a ako by vam povedal zanieteny vyvojovy technik od ccd snimacov alebo vymyslov senzorov - kukni si pri fotaku snimanie neutralnej farby v rezime automatiky - ked ju najdes, mozes byt spokojny, ked tam nie je, vrat aparat do regalu spat.... >:-)

PS: pre tych co nerozumeju....neutralna farba je 50 percent hodnoty ciernej

owwidius spravny to cestovatel a frajerka tiez... [dobre] ;-)





19.12.2011 23:46

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Tu priatelku mas nafukovaciu, aby ste sa zbalili ? :-D Sak dve zrkadla so sklami ledva das do jedneho kufra. A to neberies svetla a stativ... Ja som to vzdal. Ked cestujem na moto, tak nefotim. Obcasne cvaknutie kompaktom nepocitam. Skutocne fotenie zaberie kopec casu, takze bud jazdim, alebo fotim. ;-)

Dzefe: viem, co mi budes chciet napisat, ked si to precitas. Ked dopeciem trubicky, dostanem sa aj k fotkam z Albanska... ;-)
Inak, ja som nebol ani ani... ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Menton (19.12.2011 23:49)


20.12.2011 0:49

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

Menton :-D [dobre] :-D ...uz prestavam dufat... :-(


20.12.2011 1:24

Re: Vhodný fotoaparát

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Aby to nebolo klasicky Canon/Nikon a ak mas rad fotky s vela pekne vykreslenymi detailami, doporucujem stenu Phase One IQ180 v kombinacii s 645DF. Urcite budes spokojny.

A teraz vazne: SONY NEX-5N s 18-55mm f3.5-5.6.
"Zrkadlovka" bez zrkadla, male rozmery, vymenitelny objektiv, vyklopny display, rychlejsia a vykonnejsia ako PowerShot G12.

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Mishko (20.12.2011 1:39)


20.12.2011 8:06

Re: Vhodný fotoaparát

zoo dobre pises ale na bezne take cvakacky okolo sudka gulasu suhlasim len vsetky fotky ktore nafotim do digitalu su par desiatok a skoncia v compe tam uz ich nejak nesledujem potom sa comp zavyry a fotky uz nesu tak skoncilo vela obrazkou ktore mali istu hodnotu dusevnu spomienkovu ale uz niesu

ak fotim na film urobim menej fotiek co myslim ze budu kvalitnejsie lebo je to omedzene filmom ale potom ma zas hneva to cakanie odniest doniest do spolocnosti kde to vyvolaju :-))) ale ostanu na papiery takych fotiek mam velku kopu a myslim ze maju pre mna vyssiu hodnotu ako tie pocitacove

tak budem to musiet nejak rozdelit na enduro a supersport lebo su to dva rozdielne veci ktore sa asi nedaju ani porovnavat ani zlucit dokopy podstata je ale stejna kazda z moto ta povozi :-)))


20.12.2011 8:15

Re: Vhodný fotoaparát

dreamer
 Skútrista 

Ikona

A kua, kolko tu mame Karolov Kallayov zrazu :-D Mishko, vymenitelny objektiv nemusi byt vzdy vyhoda, mam na mysli prach a tak... Chlapi, sak zabehnite obcas na dpreview.com, pokukajte, precitajte, pozrite galerie nafotene konkretnymi fotakmi a sklami, seriozne testy. A potom sa kazdy rozhodnite co je pre vas naj.


20.12.2011 8:26

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Ze Huszar, Hajzelblad, oné Phase. Chlapci vy ste nerealny :-D
Tu ste na motorajde, tu je zrkadlovka luxus.

Menton, chcem vidiet fotky z toho Hasselblada, ktore si robil. A Dzefe ty sa nesmej, od teba ich chcem vidiet tiez >:-) . A donesiem si aj klobuk, aby som ho mohol dat dole, len ci neostane na hlave ;-)

Dzefe a s tou ciernou si to ako myslel. Ze 50% z ciernej. Cierna to je nic, ziadne svetlo, proste nula a 50% z toho je ... kolko? :-D
Ja mam doma taku sedu tabulku na vyvazenie bielej. Mozno si myslel to ale ta je iba 18% :-~


20.12.2011 8:58

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

Menton:
Máš "vesmírny" Haselblatt?
Mal som ale potom som vymenil za Mamya prees 23.
To sa vtety ešte fotografovalo.


20.12.2011 9:18

Re: Vhodný fotoaparát

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Ivan, vymenitelny objektiv mozes ale aj nemusis vyuzit.
Na G12 nevymenis nic a v dnesnej dobe je zastaraly.

Pozri si porovnanie s NEX-5N a uvidis sam.


20.12.2011 11:52

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo: ja som uz par fotiek od Dzefeho zo zrkadlovky videl a kedze viem, v akych podmienkach boli robene, tak su velmi dobre, dokonca aj lepsie ako moje s kompaktom... [dobre] Niektore... ;-) Lebo fotku nerobi fotak, vsakano... >:-)

Egres2: zlate casy skutocneho fotenia. Dnes uz mozeme len spominat, foti sa mobilom a filmuje priveskom na kluce. A ze je kvalita na prd nikoho netrapi. Hlavne, ze je toho vela, nie je cas na spracovanie a triedenie a uz vobec nie na ich prezeranie. A ako tu bolo dobre poznamenane, ak si fotky nechtiac vymazes, tak sa vlastne nic nestalo.

Dzefe: sice neviem, o akych nazhavenych farbach s Nikonom hovoris, ale normalne mam chut zalozit dalsi film... Ciernobiely... :-*


20.12.2011 12:01

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo tak, aby som ti to odborne vysvetlil len a len pre teba po odbornej stranke, ked uz to tolko chces. ;-)

Cierna farba 'neexistuje' ci mi veris alebo nie...cierna je len SILNY odtien hnedej farby...tiez som bol z toho vedla, ked som sa to dozvedel a myslel som,ze zahlusim profesora.. :-))) ..a aj sklamany, lebo mne sa cierna paci.. :-(((((( >:-)

na porovnanie..dufam, ze ked otvoris photoshop a skusis si namiesat tu farbu, tak zistis, kde na fotke su tie tony, da sa to cele zmerat pipetou v tom programe ;-)


Mishko mam rad nove veci hlavne pokial ide o fotenie a vseliake finty okolo toho...ale moj nazor na malicke kompakty s menitelnym objektivom je minus....pretoze, ked si zacnes do tych kompaktikov kupvat skla a nebude to len jedno, tak casom zistis, ze si si mohol doplatit a kupit aj poriadnu zrkadlovku.....ci??? ;-) neviem, mozno sa pletiem, ale cisla ma nepustia :-~

ked spratny fotak k motorke, tak sikovne mydlo do rukavu na bunde, aby ta to neobtazovalo pri cestovani..v tomto ma menton pravdu - tym padom ale clovek nemoze ocakavat "krevety" z vystupu....a ked mas chut na krevety pri fotkach, tak si musis ci chces alebo nechces doplatit
Pozri obrázok

Upravené 2 krát. Naposledy upravil dzefe (20.12.2011 12:08)


20.12.2011 12:04

Re: Vhodný fotoaparát

egres2
 Bahniak 

Ikona

dzefe:
CMYK??


20.12.2011 12:26

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

egres2 ano CMYK....je to sutlac farieb pri tlacovom procese....to je jedno, ci vo velkej tlaciarni fabriky alebo stolovej multifunkcnej blbosti vedla compu. Tlac na papier prebieha v poradi modra, cervena, zlta a nakoniec cierna...toto je zaklad...okolo toho su este finty s doplnkovou farbou, ale to nejdem radsej rozoberat..bolo by to prilis do detailov..

Ked si otvoris domacu farebnu tlaciaren, kolko tam mas naplni???...minimalne 4 a viac...
Fotis v dnesnej dobe do troch farieb spektra..RGB...pri tlaci dochadza k prevodu do CMYK-u a naslednej konverzii farebneho spektra...inak to nejde....zatial to nikto nezmenil a ani nenasiel sposob, ako to oblbnut. Pri prevode tychto farieb, dochadza k strate vernosti zaznamu farieb z RGB modu do CMYK modu - spektralne zlozenie farieb, v dnesnej dobe sa preto zacalo pouzivat profilove priradovanie prepoctov farebnosti a nasledna imitacia zobrazenia na compoch....o vernosti prevodov by sa dalo diskutovat.. ;-)


20.12.2011 12:51

Re: Vhodný fotoaparát

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Dzefe, ja ti tie tvoje teorie neberiem, mozno su aj spravne, ja sa do grafiky nerozumiem. RGB , CMYK este ako tak zvladam ale inak spanielska dedina. A tej hnedej sa az tak neboj. Neexistuje take teleso , ktore si ale mozes predstavit, nazyvane absolutne cierne teleso. Predstavit si ho mozes ako dutinu s velmi malou dierkou. No a keby si sa do toho neexistujuceho telesa pozrel neuvidel by si nic, teda uvidel by si ciernu farbu :-D Toto bolo len velmi zjednodusene, tak ma nechytaj potom za slovicka, fyzyku som mal naposledy v tretom ci stvrtom semestry (a to uz je nejaky ten piatok).

Jo a ten Nikon, este tam neimplementovali funkciu nastavenia sytosti farieb? Minimalne fotoshop by to mal zmaknut. Pri foteni do rawu sa to aj ocakava , ze prevod sa nebude robit vo fotaku ale v kompe (myslim v PC alebo Macu nie na lodi).

Jo, a pred tym ako okumetujes malicke kompakty s menitelnim objektivom si pozri o com je rec ;-)
Vies ty aku ma ta NEX-5N vyhodu oproti kompaktu alebo zrkadlovke? :-~

Menton, ako teoretik si dobry (t.j. za 3 ;-) ale skusku by si dostal ) . Ale ja som taky pragmatik. Prakticky clovek. Fotku chcem vidiet. Aspon jednu. Pjosim, pjosim ..

Inak neplacte tu nad "starymi zlatymi casmi". Filmy drzia asi v kazdom fotolabe. Vytiahnite svoje Haselbatty, Mamye, Laiky a mozte sa realizovat :-D (len ci by ste to este vedeli ovladat) .


Kvizova otazka:
Preco 1.4 , 2, 2.8, 4, 5.6, atd. Alebo radsej takto:
Aka clona by nasledovala po 32?
Potrebujete aj moznosti?


20.12.2011 12:58

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

Menton tie farby znaciek mozeme rozobrat osobne...a klobuk dole, ak zalozis film a zacnes fotit CB...pretoze CB fotografia je ovela tazsia a narocnejsia na zaznam ako farebna...

poznam chalanov profi fotografov "digitalov" co si z pasie v dnesnej dobe pozhanali stare filmove fotaky, dost rychlo kazdy z nich zistil, ze "ahaaaa" tak takto to uz nefunguje a nie je to az take v pohode, ako sa kazdy z nich tvaril, ze to je lahke zobrat do ruky a snimat... :-D

ale ved ty vies, o com rozpravam... [dobre]


20.12.2011 13:05

Re: Vhodný fotoaparát

Saturn
 Turista 

Ikona

zoo ja viem ja viem !!! 45 !
plus doplnkova odpoved - rada zacina 0.7
co som vyhral v tomto kvize ? :-)


20.12.2011 13:16

Re: Vhodný fotoaparát

no poniektore vyrazy sa mi uz vymykaju :-D este mi dajte nejaky pekny link na dajaky program na upravu foto v compe hlavne jednoduchy :-)))


20.12.2011 13:19

Re: Vhodný fotoaparát

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo: si uz fotil so zrkadlovkou ? Myslim ozajstnou a na film... ;-) Lebo bezny 35mm film sa este da zohnat, ale skutocneho odbornika, co ti ten film aj vyvola a vie spravit dobre fotky to uz je omnoho tazsie... To nie je len zasunut SD kartu do stroja a vyplut fotecky na druhom konci. Mr. Teoretik... >:-)

Dzefe: neboj, cb som uz fotil dost, aj vystavene boli a dost sa pacili, ale nie o tom som chcel... Mas velku pravdu, ak niekto zacal fotit az na digi, tak na analog sa mu bude vracat velmi tazko. Ale to nevysvetlis, to treba skusit. To si na nete alebo v knizke nenastudujes, to si treba odfotit... ;-)

Ani jazdit na moto sa nenaucis podla knihy. A moto, co ti sadne si nevyberies podla testu na nete, takze sa tu riesia hovadiny... 8-)

Zooo: 64, 90, 128, 180, 256 este ?

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Menton (20.12.2011 13:24)


20.12.2011 13:41

Re: Vhodný fotoaparát

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

zooo kua chlape, tak ja ti tu pisem o mojej vyse 25 rocnej praxi a ty mi odpovies kua, ze teoretik?? :-O ..ved pockaj, sak sa ma opytas na raw a podobne veci pri photoshope, dostanes palickou na hrusticku ako tvoj tatko v skole... :-D :-P
a pokial ide to ten tvoj NEX-5N fotacik, tak by sa mu zisiel lepsi objektiv...vies preco??..pretoze pri pouzivani jeho sirokeho a dlheho ohniska sa straca kvalita na rohoch zaberov... :-~

po 32 ti nasleduje 45..ktoru ked zacnes pouzivat, tak to nema pri fotaku uz moc vyznam, pretoze sa ti obraz zacne zlahka rozmazavat a deformovat.... ;-)


Menton s filmom mas pravdu.zazil som to az po to vyvolavanie velkych filmov...a nie len kinofilmov.. 8-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dzefe (20.12.2011 13:47)


Predchádzajúce | 1 2 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.